Deň Zeme v našej školskej jedálni

Pri príležitosti Dňa Zeme sme v ŠJ na Ulici E. Lániho pripravili akciu pre žiakov II. stupňa ZŠ.

Cieľom bolo deti oboznámiť s programom Školské ovocie a zelenina. Projekt je zastrešovaný Poľnohospodárskou platobnou agentúrou   a  spolufinancovaný  z prostriedkov EÚ.  Za čerstvé ovocie, zeleninu alebo rôzne výrobky z nich ako sušené ovocie, detskú výživu  a džúsy ďakujeme firme Lunys, ktorá nám ich bezplatne dodáva dvakrát mesačne. Aj pre dnešný deňnám dodali niekoľko druhov ovocia a zeleniny, na ktorých si mali žiaci možnosť pochutnať.

Informácie sme deťom nielen poskytli, ale trochu sme aj prevetrali ich vedomostiŽiaci 5.-7. ročníkov dali hlavy dokopy a za jednotlivé triedy vytvorili pekné pojmové mapy o niektorých druhoch ovocia a zeleniny. Vyzdvihli ich benefity pre naše zdravie, spôsob pestovania,využitia  a spracovania. Žiaci 8. a 9. ročníkov vypĺňali kvíz o zdravotnej prospešnosti ovocia a zeleniny. Vedeli by ste napríklad, že lykopén obsiahnutý v rajčiakoch chráni naše srdce?

Na záver sme si spoločne pripomenuli ako neplytvať potravinami. K tomuto nám slúži využívanie foodboxu v našej jedálni. Nepoškodené ovocie a zeleninu, o ktoré stravníci nemajú záujem, odložia na určené miesto. Z foodboxu si ich môže zobrať iný stravník alebo ich potom ponúkneme deťom škd, ktoré ich rady spapajú.  Úcta k jedlu je zároveň vyjadrením rešpektu k rukám, ktoré ho dopestovali a pripravili. Je to úcta k životu…