Pri príležitosti Dňa Zeme sme v ŠJ na Ulici E. Lániho pripravili akciu pre žiakov II. stupňa ZŠ.
Cieľom bolo deti oboznámiť s programom Školské ovocie a zelenina. Projekt je zastrešovaný Poľnohospodárskou platobnou agentúrou a spolufinancovaný z prostriedkov EÚ. Za čerstvé ovocie, zeleninu alebo rôzne výrobky z nich ako sušené ovocie, detskú výživu a džúsy ďakujeme firme Lunys, ktorá nám ich bezplatne dodáva dvakrát mesačne. Aj pre dnešný deňnám dodali niekoľko druhov ovocia a zeleniny, na ktorých si mali žiaci možnosť pochutnať.
Informácie sme deťom nielen poskytli, ale trochu sme aj prevetrali ich vedomosti. Žiaci 5.-7. ročníkov dali hlavy dokopy a za jednotlivé triedy vytvorili pekné pojmové mapy o niektorých druhoch ovocia a zeleniny. Vyzdvihli ich benefity pre naše zdravie, spôsob pestovania,využitia a spracovania. Žiaci 8. a 9. ročníkov vypĺňali kvíz o zdravotnej prospešnosti ovocia a zeleniny. Vedeli by ste napríklad, že lykopén obsiahnutý v rajčiakoch chráni naše srdce?
Na záver sme si spoločne pripomenuli ako neplytvať potravinami. K tomuto nám slúži využívanie foodboxu v našej jedálni. Nepoškodené ovocie a zeleninu, o ktoré stravníci nemajú záujem, odložia na určené miesto. Z foodboxu si ich môže zobrať iný stravník alebo ich potom ponúkneme deťom v škd, ktoré ich rady spapajú. Úcta k jedlu je zároveň vyjadrením rešpektu k rukám, ktoré ho dopestovali a pripravili. Je to úcta k životu…


